luni, 12 mai 2014

De ce sa-ti indrumi copilul sa faca sport

        Motto: “Cea mai buna si rapida metoda de a invata un sport este sa urmaresti si sa imiti campionii” – Jean-Claude Killy


        Pornind de  la ideea lui Muhammad Ali, care spunea " Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare", ar fi minunat daca toti parintii ar merge pe ideea de a gasi sclipirea, chemarea din interiorul copilului lor, si de a-l indruma pe drumul pentru care a fost croit. Acest lucru este valabil inclusiv  pentru copii care au inclinatie catre sport.
       Sportul s-a dovedit a face parte din insasi esenta omului, acesta fiind croit pentru miscare, iar limitele de performanta ale corpului uman s-au dovedit a fi tot mai ridicate. Oamenii doboara record dupa record, in domeniul sportului, acesta evoluand odata cu rasa umana.
 Sportul si miscarea in general sunt activitati recomandate oricarei persoane, indiferent de varsta pe care o are, insa, una dintre categoriile pentru care ar trebui sa prezinte interes maxim o reprezinta copiii. Sportul le imbunatateste calitatea vietii si ii disciplineaza, inca de la varste fragede, avand un impact pozitiv inclusiv asupra vietii sociale ale acestuia.
          Pentru un copil, practicarea sportului ar trebui sa fie in primul rand distractiva, sa ii ocupe timpul si sa ii ofere subiecte de discutie si dezbatere. In plus, copilul isi formeaza un grup de prieteni cu interese si valori commune, grup care va evolua si se va inchega din ce in ce mai tare odata cu trecerea timpului.
           Un alt efect pozitiv pe care sportul il are asupra copiiilor este acela ca reduce sansele ca acestia sa dezvolte obiceiuri periculoase, precum fumatul sau consumul de alcool. Un copil educat de mic in spiritul sportiv va intelege mult mai usor ca aceste vicii nu doar scad performantele atletice, ci chiar pun in pericol viata.
           De asemenea, copiii ce practica sporturi inteleg mult mai usor ce inseamna sa castigi sau sa pierzi si faptul ca pentru a castiga trebuie sa muncesti din greu alaturi  membrii echipei. De aceea, mai tarziu in viata, se vor integra mult mai usor si vor face tot posibilul pentru a fi cei mai buni.
Sportul dezvolta capacitatile mentale, gandirea strategica si cea matematica.   De exemplu, in timpul unui meci de handbal, copilul va fi nevoit sa decida intr-o fractiune de secunda cui ii va pasa mingea si locul in care trebuie sa ajunga pentru a o primi inapoi si a inscrie. Matematica de baza o va folosi pentru a tine scorul.


       Asadar, pe langa dezvoltarea armonioasa a corpului, copilul se va dezvolta frumos si din punct de vedere psihic, ceea ce dovedeste clar cat de multe beneficii are practicarea sportului, in randul copiilor. De asemenea, cu siguranta, un copil sportiv isi va pastra , si ca adult, obiceiurile sanatoase, si va duce o viata sportiva, iar principiile sanatoase de viata ii vor ghida actiunile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu