miercuri, 28 mai 2014

Simona, nume de luptatoare!

Simona Tudor cucereste medalii pentru Mangalia

           
          Asa cum v-am promis, continuam lista medaliatilor Mangaliei, si continuam tot cu o luptatoare: Simona Tudor. Am contactat-o pe Simona si am rugat-o sa ne spuna povestea ei, in cateva cuvinte. Sportiva ne-a raspuns cu multa amabilitate la intrebari.
          Iata ce am aflat despre Simona Tudor: este nascuta in Bucuresti, pe 19 mai 1995. Mai are o sora, mai mare cu 3 ani, decat ea, si in prezent locuieste tot in Bucuresti, fiind eleva  la Colegiul Economic " Viilor", clasa a XII - a .


"Mai bine mai tarziu, decat niciodata!"

           "Am inceput sa practice luptele destul de tarziu, aveam 14 ani. Nu m-a indrumat cineva anume . Primul meu antrenor, dl . profesor Dumitru Teicu, a venit la scoala mea sa faca o selectie si am zis sa incerc." , povesteste Simona. 
         


            Sportul, disciplinarea mintii si a corpului

            Pentru ea, antrenamentele au fost, la inceput, ca o joaca, iar familia nu prea a luat-o in serios, legat de practicarea luptelor, iar ea nu stia ce inseamna performanta, apoi totul s-a schimbat, luptele libere au devenit pentru ea un mod de a se maturiza, atat fizic cat si psihic, si a inceput sa se antreneze chiar si de una singura, "nu trebuie sa se mai roage antrenorul de mine!"




            Prima medalie obtinuta  de Simona Tudor a fost la Campionatul National de Cadeti, medalia de bronz, in anul 2011. Cel mai important titlu castigat este cel de campioana nationala de Juniori de anul acesta. Pentru viitor, ea isi doreste o medalie la Campionatul National de Luptele Libere, Seniori, pe 31 mai 2014. Mai sunt doar cateva zile! Ii multumim Simonei ca a stat de vorba cu noi, si ii uram mult succes in competitiile viitoare!



           

joi, 22 mai 2014

Cristina Pintilie lupta pentru Mangalia

        Clubul Sportiv Mangalia deschide seria interviurilor cu campionii Mangaliei. Ii vom aduce, rand pe rand, in fata voastra, pentru ca povestile lor sa incurajeze si alti iubitori ai sportului, care poate isi doresc si ei sa devina campioni.

Cristina Pintilie (lupte)

Am insotit-o pe Cristina la unul dintre antrenamente. In pauzele dintre exercitii, a fost draguta sa stea de vorba cu noi si sa ne raspunda la cateva intrebari. Are 15 ani, este nascuta pe 26 decembrie 1998, in Mangalia. In prezent este eleva la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia, in clasa a-9-a, clasa cu profil sportiv. Mai are 4 surori, 3 mai mari si una mai mica.

Cristina Pintilie a inceput luptele in anul 2009, sub indrumarea antrenorului Marian George Oancea, in cadrul Clubului Sportiv Mangalia. Prima medalie a castigat-o in anul 2010, la concursul "Memorialul Ioan Dima", desfasurat la Mangalia. Cel mai important titlu castigat de ea a fost locul secund la Turneul International de Lupte Libere al Romaniei, desfasurat in Bucuresti, la care au participat 24 de tari.

       
    

     Sportul "se ia"

      Cristina ne-a spus si cum a ajuns sa faca lupte. Prietena ei, Ana Andreea, practica deja acest sport. A facut-o curioasa si a venit cu ea la un antrenament "sa vada cum e". La inceput i s-a parut greu, dupa care dragostea pentru sport a inceput sa creasca, devenind pentru tanara Cristina Pintilie atat pasiune, cat si refugiu. Mentalitatea si-a construit-o pe parcurs, spunandu-si in fiecare zi: "traieste-ti viata ca un campion!". A mers inainte cu ambitie, munca si daruire.  


"La inceput familia nu a fost de acord, nici mama, nici tata"

      Intrebata ce reactie au avut parintii ei si celelalte surori in legatura cu faptul ca ea practica luptele libere, Cristina spune ca la inceput familia sa nu a fost de acord. "N-au fost de acord. Nici mama, nici tata. Mai ales mama. Insa eu nu am renuntat, si au fost nevoiti sa inteleaga", recunoaste Cristina. 



      Ca avantaje ale vietii sportive, Cristina invoca modul de viata sanatos, respectul celor din jur, pozitia in societate. In schimb, partea proasta a acestui sport, ca si in cazul multor discipline sportive, este aspectul financiar. Munca sportivilor nu este remunerata suficient. 

       Visul Cristinei este pe cat de simplu, pe atat de ambitios. Sa ajunga sa lupte la "Mondiale" si sa-si reprezinte cu mandrie orasul, familia si tara.

       Ii multumim Cristinei Pintilie pentru puterea de munca si pentru ca poarta reprezinta orasul Mangalia la cel ma inalt nivel. Ii dorim succes in continuare, multa putere de lupta, o vom aplauda cu bucurie atunci cand castiga si o vom sustine cu aceeasi bucurie in momentele dificile. Bravo, Cristina!






miercuri, 21 mai 2014

Calatorie catre sufletul de campion

           Buna dimineata, dragii nostri prieteni, colegi , sutinatori, dar mai ales, dragi campioni!
Incepand de astazi, vom parcurge, pas cu pas, calatoria catre sufletul de campion al sportivilor care fac cinste orasului Mangalia, vom afla ce sta in spatele performantelor acestor copii dedicati si muncitori, vom afla cate ceva despre cei care ii indruma(respectiv antrenorii lor), dar si despre cei care ii sustin moral si financiar.
Asadar, va invitam sa veniti alaturi noi, in fiecare zi, pentru a vedea cine este urmatorul campion care isi va spune povestea!

luni, 12 mai 2014

De ce sa-ti indrumi copilul sa faca sport

        Motto: “Cea mai buna si rapida metoda de a invata un sport este sa urmaresti si sa imiti campionii” – Jean-Claude Killy


        Pornind de  la ideea lui Muhammad Ali, care spunea " Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare", ar fi minunat daca toti parintii ar merge pe ideea de a gasi sclipirea, chemarea din interiorul copilului lor, si de a-l indruma pe drumul pentru care a fost croit. Acest lucru este valabil inclusiv  pentru copii care au inclinatie catre sport.
       Sportul s-a dovedit a face parte din insasi esenta omului, acesta fiind croit pentru miscare, iar limitele de performanta ale corpului uman s-au dovedit a fi tot mai ridicate. Oamenii doboara record dupa record, in domeniul sportului, acesta evoluand odata cu rasa umana.
 Sportul si miscarea in general sunt activitati recomandate oricarei persoane, indiferent de varsta pe care o are, insa, una dintre categoriile pentru care ar trebui sa prezinte interes maxim o reprezinta copiii. Sportul le imbunatateste calitatea vietii si ii disciplineaza, inca de la varste fragede, avand un impact pozitiv inclusiv asupra vietii sociale ale acestuia.
          Pentru un copil, practicarea sportului ar trebui sa fie in primul rand distractiva, sa ii ocupe timpul si sa ii ofere subiecte de discutie si dezbatere. In plus, copilul isi formeaza un grup de prieteni cu interese si valori commune, grup care va evolua si se va inchega din ce in ce mai tare odata cu trecerea timpului.
           Un alt efect pozitiv pe care sportul il are asupra copiiilor este acela ca reduce sansele ca acestia sa dezvolte obiceiuri periculoase, precum fumatul sau consumul de alcool. Un copil educat de mic in spiritul sportiv va intelege mult mai usor ca aceste vicii nu doar scad performantele atletice, ci chiar pun in pericol viata.
           De asemenea, copiii ce practica sporturi inteleg mult mai usor ce inseamna sa castigi sau sa pierzi si faptul ca pentru a castiga trebuie sa muncesti din greu alaturi  membrii echipei. De aceea, mai tarziu in viata, se vor integra mult mai usor si vor face tot posibilul pentru a fi cei mai buni.
Sportul dezvolta capacitatile mentale, gandirea strategica si cea matematica.   De exemplu, in timpul unui meci de handbal, copilul va fi nevoit sa decida intr-o fractiune de secunda cui ii va pasa mingea si locul in care trebuie sa ajunga pentru a o primi inapoi si a inscrie. Matematica de baza o va folosi pentru a tine scorul.


       Asadar, pe langa dezvoltarea armonioasa a corpului, copilul se va dezvolta frumos si din punct de vedere psihic, ceea ce dovedeste clar cat de multe beneficii are practicarea sportului, in randul copiilor. De asemenea, cu siguranta, un copil sportiv isi va pastra , si ca adult, obiceiurile sanatoase, si va duce o viata sportiva, iar principiile sanatoase de viata ii vor ghida actiunile.